Reactie op vragen naar aanleiding van media-aandacht Beperkttoegang.nl

Gepubliceerd op:
Aangepast op:

Het meldpunt Ontoegankelijk is in het leven geroepen om gebruikers van apps de mogelijkheid te bieden problemen in ontoegankelijk apps te melden. Initieel was er alleen een formulier op de site beschikbaar. Er was veel communicatie nodig om een melding succesvol opgelost te krijgen. Daarom hebben we na veel testen met gebruikers de app Ontoegankelijk ontwikkeld. Later zijn hier mobiele websites aan toegevoegd om ook sites op de telefoon toegankelijker te krijgen.

 
Recent heeft Daan de Kort ons benaderd of hij app Ontoegankelijk mocht promoten. Ondertussen is er o.a. door het AD, lokale dagbladen en radio 1, WNL en goede morgen Nederland aandacht aan besteed. Daan heeft een visuele beperking en weet als geen ander hoe frustrerend het kan zijn wanneer je beperkt toegang hebt tot websites en apps. Daaruit is https://beperkttoegang.nl/ ontstaan. Het idee is dat Daan zijn netwerk inzet om meer meldingen in app Ontoegankelijk te krijgen. Er zijn veel andere partijen en gebruikers die de app ook promoten en wij werken hier altijd graag aan mee. Meer meldingen betekent namelijk meer toegankelijke mobiele apps en websites. 
 
Wij vinden het heel belangrijk transparant te zijn over de data en privacy van onze gebruikers. Er is daar niks veranderd. Dezelfde mensen volgen de meldingen op en er zal zoals altijd volgens de privacy policy gewerkt worden. Er zal geen gebruiker specifieke data zonder expliciete toestemming van de gebruiker worden doorgestuurd naar de VVD, Daan de Kort of andere overheden. We gebruiken deze informatie alleen om het probleem te melden bij de eigenaar of bouwer van de desbetreffende app of website. 
 
Om het belang van toegankelijkheid breder duidelijk te krijgen delen we wel generieke informatie over de resultaten. Eerder dit jaar hebben we bijvoorbeeld de belangrijkste succescriteria van meldingen van gebruikers gedeeld. Wij zullen dit soort generieke informatie blijven delen om het belang van toegankelijke apps en websites te benadrukken.
 
Alvast bedankt,
Team app Ontoegankelijk