Interview met gebruiker Rob Kolner

Gepubliceerd op:
Aangepast op:

Via de app Ontoegankelijk kunnen gebruikers meldingen doen van ontoegankelijke apps. Wij willen graag weten wat de gebruikers van onze nieuwe app vinden en hoe we de app verder kunnen verbeteren. In dit artikel vertellen we over de ervaring van expert gebruiker Rob Kolner.

Rob Kolner

Rob Kolner komt uit Hengelo en is zeer slechtziend. Hij ziet momenteel nog minder dan 0,05%, toch is hij wel goedziend geweest. Rob heeft namelijk myopia gravior. Hierdoor kon hij zijn oude baan niet meer uitvoeren en heeft Rob zich aangesloten bij Bartiméus als ervaringsdeskundige. Rob houdt zich bezig met technische middelen, collega’s ondersteunen en mensen vertellen hoe hij als ervaringsdeskundige door het leven gaat. Rob vindt het mooi dat hij op deze manier mensen kan inspireren. 

Waarom is de app Ontoegankelijk zo belangrijk?

Het is voor Rob noodzakelijk dat alle apps goed toegankelijk zijn. Hij wil zelfstandig zijn zaken kunnen regelen en kan dat niet als een app niet goed werkt. Helaas is hij erachter gekomen dat er nog veel te veel apps zijn die gebruik maken van knoppen die niet goed gelabeld zijn, waardoor de app niet goed te gebruiken is.

"Gelukkig staan veel ontwikkelaars open voor verbeteringen"

Een voorbeeld waarbij een organisatie open staat om toegankelijkheidsproblemen op te lossen is Sonos. Zij zijn druk bezig om hun producten zo toegankelijk mogelijk te maken. Als je daar een probleem meldt, wordt deze binnen enkele dagen opgelost in een nieuwe update.

Om apps te kunnen gebruiken maakt Rob gebruik van verschillende functies zoals Voice Over, Dark Mode en Google Home speakers. 

Wat vindt Rob van het Meldpunt?

Rob is via Spraaklabel in contact gekomen met mede initiatiefnemer Jan Jaap de Groot. Hij werd vervolgens uitgenodigd om de app Ontoegankelijk te testen en te gebruiken. Rob ziet veel waarde in de app Ontoegankelijk en maakt er regelmatig gebruik van. Ook deelt hij zijn kennis over de app met anderen. Zo hoopt hij dat er meer meldingen gedaan worden door zijn doelgroep. Dankzij mensen als Rob zijn er al meer dan 250 meldingen gedaan en worden steeds meer apps toegankelijker gemaakt.

Tip & Top van Rob

Wat Rob goed aan de app vindt is dat er een centraal punt is waar onder andere blinden en slechtzienden terecht kunnen met hun problemen over ontoegankelijkheid. Ook vindt hij het een mooi en belangrijk middel om samen met gebruikers te zorgen dat apps beter toegankelijk worden.

Als verbeterpunt voor app Ontoegankelijk geeft Rob aan dat het goed is als meer mensen op de hoogte zijn van deze mogelijkheid. Zo kan men zelf bijdragen aan oplossingen en gewenste ontwikkelingen. 

Wij willen Rob graag bedanken voor zijn hulp en waardevolle bijdrage. De app Ontoegankelijk is te downloaden op www.ontoegankelijk.nl

Maak jij al gebruik van de app Ontoegankelijk en wil je ons graag helpen? Neem dan gerust contact op via info@ontoegankelijk.nl.

Samen maken we de wereld melding voor melding toegankelijker.