Interview met gebruiker Katty Geltmeyer

Gepubliceerd op:
Aangepast op:

De app Ontoegankelijk bestaat nu een paar maanden. Deze app is ontwikkeld zodat gebruikers meldingen kunnen maken van ontoegankelijke apps. Wij willen graag weten wat de gebruikers van onze nieuwe app vinden en hoe we de app verder kunnen verbeteren. In dit artikel vertellen we over de ervaring van Katty Geltmeyer.

Katty Geltmeyer

Katty is 45 jaar en woont in België. Katty is blind geboren. Om een telefoon of computer zelfstandig te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat ze gebruik kan maken van bepaalde functies. Zo gebruikt ze schermlezer software en Talkback of Voice Over voor haar telefoon. Voor haar computer gebruikt ze NVDA.

Waarom is de app Ontoegankelijk zo belangrijk?

Katty heeft moeite om smartphones en computers te gebruiken. Ze gaf  aan dat ze niet heel erg technisch is, en vaak om hulp moet vragen.

 

"Het is best lastig om je camera te gebruiken, bijvoorbeeld om QR codes te scannen,  als je blind bent. Een app moet hiervoor ondersteuning kunnen bieden."

 

Als deze functie niet werkt kan Katty helemaal niks. Het is daarom heel fijn dat zij melding van deze problemen kan maken via de app Ontoegankelijk. Zo kan er snel wat aan gedaan worden en kan ze de app succesvol gaan gebruiken.

Wat vindt Katty van app Ontoegankelijk?

Katty had een melding geplaatst bij Belgische mensen die ook met toegankelijkheid bezig zijn. Zij hebben haar in contact gebracht met het team Ontoegankelijk. 

Ze vindt app Ontoegankelijk een goed initiatief en maakte er al een paar keer gebruik van. Zo helpt ze mee om te zorgen dat apps voor iedereen toegankelijk worden. Ook hoopt ze dat app Ontoegankelijk in de toekomst zal gaan groeien en andere apps gaat inspireren. Katty vindt dat de reactiesnelheid goed is. Ze begrijpt dat ze soms langer moet wachten voordat er oplossingen zijn.  De gebruiksvriendelijkheid van de app zelf is ook erg goed, alleen heeft ze die nog niet zo vaak kunnen testen. Wel laat Katty weten dat ze het liefst per mail werkt en dat ze het fijn vindt dat dit ook mogelijk is.

Tip & Top van Katty

Het principe van de app Ontoegankelijk vindt Katty erg goed. Het is noodzakelijk dat bedrijven goede meldingen krijgen waardoor ze het belang van toegankelijkheid gaan inzien.

Het principe van de app Ontoegankelijk vindt Katty erg goed. Hoewel je alleen maar meldingen kunt maken voor bestaande apps zou ze graag willen dat visueel beperkte mensen betrokken worden bij de bouwfase van nieuw te ontwikkelen apps. Dit zodat er minder fouten voorkomen waardoor apps vanaf begin af aan stukken toegankelijker zijn. Stichting Appt heeft plannen om in 2022 vaker de app Ontoegankelijk te gebruiken voor het uitvoeren van gebruikerstesten. Hierdoor kunnen fouten eerder gevonden worden.

"Het zou fijn zijn als visueel beperkte mensen kunnen helpen in de bouwfase van nieuwe apps."


Ook had Katty nog enkele verbeterpunten voor de app Ontoegankelijk.  Ze zou graag willen dat je een account kan aanmaken via Google of via de website om zo een melding te kunnen plaatsen. Het is echter  belangrijk dat de melding via de app gebeurt,  omdat dan alle belangrijke technische informatie kan worden verkregen die nodig is om het probleem te verhelpen . Verder wordt er volgens Katty niet duidelijk aangegeven wanneer de opname daadwerkelijk is gestart. Helaas is dit nu nog een technische beperking van iOS en Android. We hopen dat we dit beter kunnen krijgen, maar we zijn hier helaas afhankelijk.

Wij willen Katty graag bedanken voor haar hulp en waardevolle bijdrage. De app Ontoegankelijk is te downloaden op www.ontoegankelijk.nl.

Maak je ook gebruik van de app Ontoegankelijk en wil je ons graag helpen? Neem dan gerust contact op via info@ontoegankelijk.nl.

Samen maken we de wereld melding voor melding meer toegankelijk.