Samenwerking met Stichting Accessibility

Gepubliceerd op:
Aangepast op:

Het door Stichting Appt ontwikkelde meldpunt voor ontoegankelijke apps wordt samen met Stichting Accessibility verder ontwikkeld. Accessibility zet zich al sinds 2001 in voor een digitaal toegankelijke samenleving. Door gebruik te maken van elkaars sterke kanten kunnen we samen met de gebruikers zorgen dat alle apps toegankelijk worden.

Veel apps zijn nog ontoegankelijk

De meeste apps die ontwikkeld worden zijn ontoegankelijk voor mensen met een (visuele) beperking. Sinds 23 juni 2021 moeten overheidsapps toegankelijk zijn voor iedereen. Op die dag bleek nog maar 1 overheidsapp te voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijn. Honderden overheidsapps voldoen nog niet aan deze richtlijn. Hetzelfde geldt voor apps van commerciële partijen.

Onafhankelijk meldpunt

Stichting Appt heeft als missie om apps voor iedereen toegankelijk te maken. Het opzetten van een onafhankelijk meldpunt voor ontoegankelijke apps is hier een belangrijke stap in. Met behulp van de meldpunt app kunnen gebruikers melding maken van ontoegankelijke apps. De meldingen worden aan de verantwoordelijke app ontwikkelaars doorgegeven en opgevolgd. Ook worden de ontwikkelaars ondersteund bij het oplossen van de problemen.

Betere meldingen via een app

Eerder konden al wel meldingen gedaan worden via de website van Stichting Appt. Het probleem hiervan was dat vaak belangrijke informatie ontbrak. Via een website is het namelijk niet mogelijk om de instellingen van een toestel uit te lezen. Met een app kan dit wel. Daarnaast is het via een app makkelijker om gegevens in te voeren.

Rol van Accessibility

Om een goede uitvoering te realiseren gaat Accessibility haar expertise rol gebruiken om samen met Stichting Appt de app succesvol in de markt te zetten. We gaan tevens de opgedane kennis delen, zodat organisaties gelijk aan de slag kunnen om hun app optimaal toegankelijk te maken. Later is de ambitie om ook ontoegankelijke websites te kunnen melden.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door het Bartiméus Fonds.