Meldpunt app Ontoegankelijk stopt
Met dit bericht willen we laten weten dat we, na jaren van intensieve betrokkenheid, besloten hebben om te stoppen met de meldpunt-app Ontoegankelijk. Via dit platform hebben honderden gebruikers, bedrijven en organisaties uit binnen- en buitenland hun stem kunnen laten horen over de toegankelijkheid van apps. Samen hebben we een onmisbare bijdrage geleverd aan een inclusievere digitale wereld, en daar zijn we ontzettend trots op. We willen onze gebruikers, partners en betrokkenen hartelijk bedanken. Ondanks dat het meldpunt stopt, blijft Stichting Appt zich inspannen voor de eindgebruiker door middel van kennisdeling via kennisplatform appt.org.
In het bijzonder willen we het SIDN fonds, Cultuur Eindhoven en het Bartiméus fonds bedanken voor hun steun die het meldpunt mogelijk heeft gemaakt. Ook willen we Hedwich en Simon, de ontwerpers van de app, bedanken voor hun visie en ontwerp. Daarnaast ook aandacht voor Stichting Accessibility die ook tijdelijk betrokken was bij de groei en opvolging van website meldingen. Vanuit Stichting Appt hebben Jan Jaap de Groot en Paul van Workum zich altijd ingezet voor de gebruikers van het meldpunt. Tot slot willen we Marjalijn bedanken voor haar inzet en zorgvuldige opvolging in het afgelopen jaar.
De geschiedenis van het meldpunt
Het meldpunt begon bescheiden met een webformulier om meldingen over ontoegankelijke apps te verzamelen. Al snel bleek dat dit niet efficiënt was, dus kwam er een eerste versie van de meldpunt-app. Dit maakte het opvolgen van meldingen veel makkelijker en gebruiksvriendelijker. Gebruikers werden in staat gesteld om schermopnamen te maken van problemen die zij ervaarden. Ook werden instellingen meegestuurd die ontwikkelaars nodig hadden om de fouten op te lossen. Dit bespaarde de gebruikers en ontwikkelaars veel tijd. Na de lancering van de app werd er een samenwerking opgezet met Stichting Accessibility om ook meldingen over ontoegankelijke websites te ontvangen en op te volgen.
In het afgelopen jaar hebben we het meldpunt zelfstandig voortgezet, zonder de subsidies die eerder onze werkzaamheden ondersteunen. Dankzij een bijdrage van Abra hebben we de opvolging van meldingen kunnen voortzetten. We hebben alles in het werk gesteld om dit meldpunt elders een vaste plek te geven. Ondanks onze pogingen om dit voor elkaar te krijgen, is het niet gelukt. Na een jaar zonder financiering is het helaas niet langer haalbaar om het meldpunt voort te zetten. Het was een moeilijke, maar noodzakelijke beslissing.
Impact en bereik
In totaal hebben we meer dan 600 meldingen verwerkt van honderden gebruikers die zich hebben ingezet voor een inclusievere digitale samenleving. Honderden bedrijven en organisaties hebben waardevolle feedback ontvangen en werken nu nog steeds aan verbetering van de toegankelijkheid van hun apps. Door ons gezamenlijke werk is er een groot bewustzijn gecreëerd rond digitale toegankelijkheid, en dat blijft onze grootste prestatie.
Dankwoord
We willen iedereen bedanken die de meldpunt-app Ontoegankelijk tot een succes heeft gemaakt. Dit was alleen mogelijk door de input en steun van onze betrokken community. Laten we ons blijven inzetten voor toegankelijkheid en bewustzijn blijven creëren over het belang hiervan. Samen hebben we een waardevolle bijdrage geleverd, en we vertrouwen erop dat de impact van het meldpunt voor blijvende verandering heeft gezorgd.
Vooruitkijkend
Hoewel we afscheid nemen van het meldpunt, blijft onze missie om apps toegankelijk te maken springlevend. Stichting Appt blijft bewustzijn en kennis delen met het kennisplatform Appt.org en het Handboek toegankelijkheid. We roepen iedereen op om zich te blijven uitspreken en deze initiatieven te steunen. Samen kunnen we een wereld creëren waarin apps voor iedereen toegankelijk zijn.
Team Ontoegankelijk - Stichting Appt